4 januari 2016

GASTCOLUMN: A Lot like love

Met stralende oogjes loopt de vijfjarige Lot samen met Giel Beelen het Glazen Huis binnen. Een slordige vijfduizend euro is er neergelegd voor dit moment: Lot mag Domien Verschuuren, de liefde van haar leven, wakker maken op deze laatste dag van het Glazen Huis. De hartverwarmende Lot heeft Domien doen smelten, en heel Nederland smolt met hem mee.

Het lieve meisje met haar kleurrijke hartjesjas stond de dagen voor kerst al iedere dag aan de microfoon van het Glazen Huis, om aan Domien te kunnen vertellen dat ze wéér centjes ze mee heeft genomen. Ze is werkelijkwaar bij iedereen langsgeweest: opa en oma, papa en mama, de buren, haar nicht en ook nog eens haar andere oma. Lot was niet alleen enorm begaan met het doel van afgelopen Serious Request, ze was stiekem ook een beetje vol van liefde voor Domien.

Toen ik vorige zondag in de kerk zat, sprak de spreker over hart en werken, over liefde en daden. En als ik zijn verhaal zou mogen parafraseren, dan proberen we vaak christen te zijn door goede werken, door liefde te laten zien in onze daden en door vooral ons stinkende best te doen. Alleen dan gaan we precies voorbij aan het fundament van die werken en daden; ons hart. De liefde waarmee onze harten zijn gevuld, zijn het fundament voor goede werken en liefdevolle daden. Niet andersom.

De kleine Lot was elke dag geld aan het inzamelen en stond elke dag voor het glazen huis. Niet omdat ze aandacht wilde, niet omdat ze er iets voor terug verlangde en ook niet omdat iemand zei dat ze het moest doen. Ze deed wat ze deed omdat haar hart vol van liefde was. Vol van liefde voor Serious Request en vooral vol van liefde voor Domien. Meer dan dat was er ook niet nodig; de liefde leidde als vanzelf tot daden.

Serious Request haalde dit jaar ruim zeven en een half miljoen euro op om jongeren in oorlogsgebieden onderwijs te kunnen bieden. Een geweldige actie waardoor de wereld er een beetje beter uit is gaan zien. Waardoor liefde mensen heeft doen ontwaken. Hoeveel beetjes beter zou de wereld er in 2016 uit gaan zien, als al onze harten zo vol van liefde waren als dat van Lot?

Robbin-Jan (21) schrijft iedere maand met een frisse blik een blog over ons christelijk cultuurtje. Hij studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

Lees meer

Volg ons