25 januari 2016

Die 'awkward' momenten in de kerk

Heb je dat ook wel eens? Zo'n 'awkward' moment in de kerk. Te vroeg begonnen met zingen, je snoep laten vallen of het Avondmaal brood niet kunnen wegkrijgen. Hieronder vind je een lijstje met 'awkward' momenten in de kerk.

1. Avondmaal
Het is weer Avondmaal zondag. Je moet de hele kerk doorlopen om een plekje aan tafel te vinden. Alle ogen zijn op je gericht, althans dat denk je. Als je je maar niet verslikt in de wijn of het droge brood niet weg krijgt.

2. Snoep
Altijd feest met die snoepjes in de kerk. Je buurman- of vrouw heeft snoepjes met een papiertje eromheen, dus als je het snoepje openmaakt, kan de hele kerk meegenieten. Wegstoppen in je broekzak is ook geen optie. En staat de stand wel gelijk? Heb ik degene naast me wel evenveel snoepjes gegeven als andersom? Lastig. Of dan nog je kind, broertje of zusje die moeite heeft met het vasthouden van de snoepjes. Het nadeel van de snoepjes is dat ze vaak rond zijn en natuurlijk van je wegrollen. Dat wordt degene voor of achter je aantikken om te vragen of ze het voor je willen oppakken.

3. Zingen
Het gemeentelid voor je verzaakt niet tijdens het zingen, maar mooi klinkt anders. Iets met: plaatsvervangende schaamte. Of dat moment dat je tijdens het zingen even niet oplet en in een tussenpauze per ongeluk door zingt.

4. Beamer
Super handig, die moderne technologie. Hoef je je Bijbel en liedbundel niet meer mee te nemen naar de kerk. Alles wordt gewoon op de beamer gezet. Totdat de beamer uitvalt of het ‘beamteam’ ligt te slapen en de gemeente geen flauw benul heeft wat ze moet zingen. 

5. Slapen
Drukke week, actief weekend, korte nachten. Je doet er alles voor om het tegen te gaan, maar je ogen blijven dichtvallen. Het gevolg is dat je knikkebollend in de kerk zit. Elke keer als je wakker schrikt,  kijk je om je heen of niemand je gezien heeft. En daarbij hoop je dat je niet per ongeluk rare geluiden hebt gemaakt in die paar seconden dat je je ogen dicht had.

6. Kinderen
Er komt een moment dat je kind, je broertje of je zusje mee naar de kerk gaat. Voor de een is dat geen probleem, maar sommige kinderen kunnen niet bepaald stil zitten. Als het kind een keer ‘amen’ zegt, na het bidden, wordt er vaak nog gelachen, maar bij elk volgende geluid, zak je verder onderuit. De kerk uitlopen met zo’n druktemaker is ook niet bepaald een pretje. 

7. Bidden
In de meeste gevallen bidt de voorganger met de gemeente, maar soms krijg je de mogelijkheid om, om de beurt te bidden. Erg mooi, maar beschamend als jij begint te bidden terwijl iemand anders ook net wilde inzetten. Natuurlijk stop je allebei, maar bij de tweede poging beginnen jullie weer tegelijk.

8. Actief meedoen
Staan tijdens de dienst? Of toch niet? Handen in de lucht? Of toch niet? Wanneer moet je enthousiast zijn? Je wilt geen meeloper zijn natuurlijk. En je buurman voor z’n hoofd slaan, is ook iets te veel van het goede. 

Dit is een greep uit de 'awkward' momenten in de kerk, maar er zijn er vast nog veel meer! Wat is jouw 'awkward' moment in de kerk? Laat het ons weten!

Bron: CVandaag

Lees meer

Volg ons