17 januari 2016

De kerk: een levensstijl of weekendactiviteit?

We hebben allemaal verschillende ideeën over hoe een kerk er uit zou moeten zien, en er zijn tegenwoordig zoveel kerken dat er voor iedereen wel wat is. Aan de ene kant is dat positief: er is altijd een plek waar je God kunt aanbidden.

Maar met zoveel verschillende kerken, kan het ook heel makkelijk zijn om van de ene kerk naar de andere te hoppen, zonder te vinden wat je zoekt. Er is namelijk niet zoiets als de perfecte kerk. In de ene kerk vind je de aanbidding fantastisch, maar zijn de preken inhoudsloos. In de andere kerk zijn de preken uitdagend, maar kijkt na de dienst niemand naar je om. 

De keuze voor een kerk kan afhangen van verschillende factoren. Dit zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen als je op zoekt bent naar een gemeente of twijfelt tussen de kerk van je ouders en een andere kerk.

Word je uitgedaagd om te groeien?
Of het nou de aanbidding, de gemeente zelf of de activiteiten zijn: zijn er mogelijkheden om te groeien in je relatie met God?

De manier waarop je groeit in je relatie met God is voor jou anders dan je vrienden, ook al lijkt het alsof alle christenen groeien van dezelfde dingen. Jij bent de enige die kan zeggen wat je belangrijk vindt aan een kerk. Heb je zelf geen idee hoe je je relatie met God kunt versterken? Bid er specifiek voor en vraag God om duidelijk te maken wat voor jou belangrijk is.

Dit betekent niet dat je per se in de verkeerde kerk zit als de aanbidding je niet elke week van je voeten blaast. Het is een aanmoediging om een kerk te zoeken die Gods Woord duidelijk laat horen. Dat is één van de belangrijkste dingen, omdat het je uitdaagt om te groeien en handvaten geeft om dat ook echt te doen.

Kun je shinen voor God?
God roept ons om hem te dienen met de gaven en talenten die hij ons gegeven heeft. Sommige mensen zijn leiders of leraren, wat bruikbaar is in elke kerk. Maar niet elke kerk heeft geluidsmensen of videograven nodig. Een plek vinden om je kwaliteiten in te zetten, betekent dat je echt een onderdeel wordt van het lichaam van Jezus.

Misschien is er in de dienst op zondag geen gitarist nodig, maar heeft de jeugdgroep wel iemand nodig die op woensdagavond de aanbidding leidt. En misschien staat je kerk open voor nieuwe dingen en hebben ze alleen iemand nodig die het opzet en leidt.

Is kerk zijn een levensstijl of weekendactiviteit?
Het kan zijn dat je al je hele leven in dezelfde kerk zit, waar psalmen worden gezongen en elke preek voor je gevoel hetzelfde is, en je toe bent aan iets anders.

Je vindt een kerk waar de muziek geweldig is en de preek uitdagend, oftewel: een leuke afwisseling. De kans bestaat dat je na een tijdje beseft dat de kerk waar je alles van verwachtte je verwachtingen niet waar maakt. Je mist het om omringt te worden door mensen die je aanmoedigen, om je geven en niet alleen op zondag, maar ook doordeweeks met je optrekken.

Naast jou zijn er nog miljarden andere christenen, die allemaal naar verschillende kerken gaan. Als je op zoekt bent naar een kerk die bij je past en waar God centraal staat is het goed om te beseffen dat elke kerk wereldwijd onderdeel is het van lichaam van Jezus. Paulus schrijft in 1 Korintiërs 12:12: "Een lichaam is een eenheid die uit vele delen bestaat; ondanks hun veelheid vormen al die delen samen één lichaam. Zo is het ook met het lichaam van Christus."

Lees meer

Volg ons