21 januari 2016

COLUMN: Terugblaffen met een grote bek

De prooi wordt genadeloos verscheurd. De schrik slaat mij om het hart. Nee, neeee!

Het restant ligt aan flarden onder de eettafel. Wat een half uur geleden nog heel was, is verscheurd en versnipperd. Bordercollie Sammie heeft er een neus voor om alles wat belangrijk is, te pakken  en te verscheuren. Verjaardagskaarten, belastingbrieven, of, zoals nu, mijn nieuwe cursusfolder.  Die folder trekt ze hondsbrutaal uit mijn handtas in de gang terwijl ik aan het eten ben. Waar ik geen waarde aan hecht, is voor haar ook niet interessant. Hoe weet ze dat toch? Is het mijn geur?

Soms denk ik wel eens dat de tegenstander ook ruikt wat we belangrijk vinden. De brieven die we nodig hebben in ons leven, onze levensbrieven, - hoop, visie voor de toekomst, dromen, leidraad, principes en vooral ons geloof: hij lust ze rauw. Verscheurt en verslindt ze tot de laatste snipper.

Maar zijn gulzigheid pik ik niet. Ik ren niet weg als een angsthaas, - ook al is dat vaak mijn eerste reactie. Wat gebeurt er met mij op het moment dat ik Satan toesta Gods Waarheid te verscheuren: dan bivakkeert zijn leugen zich in mijn lichaam en verspreid ik een stinkende geur van angst.

Een dier volgt zijn instinct. Satan ook.

Gelukkig kan ik de tips voor mensen die bang zijn voor honden ook op hem toepassen: 1. Het helpt als je meer weet over het gedrag van de hond. (ken satans tactiek) 2. Ga niet rennen, want honden vinden het leuk om ergens achteraan te rennen. Vlucht dus niet! 3. Staar een hond nooit aan, vermijd oogcontact,  maar kijk omhoog. 4. Negeer de hond zoveel mogelijk: roep niet, steek geen hand uit en draai je lichaam een beetje weg van de hond. 5. Leg uit aan de eigenaar dat je de hond eng vindt: als je toch bang bent mag je dat best tegen God zeggen. Er is niemand die hem zo goed aan banden, - aan de lijn kan leggen, als onze Overwinnaar. En misschien wel de belangrijkste: 6: doe de hond een muilkorf om en laat je geestelijke tanden maar zien: Spreek Gods waarheid uit over jouw leven! 

Lees meer

Volg ons