11 augustus 2015

Zomaar Zomer Blog (6)

Hoe makkelijk kan het soms zijn om zomaar meegesleurd te worden in een negatieve vibe.

Na een reis van drieënhalf uur voelt het lekker als je dan ein-de-lijk aankomt op de camping, zou je denken. Dat ultieme vakantiegevoel als je de glijbanen ziet. Een rij palmbomen langs de oprijlaan waardoor je je even in Frankrijk of Italië waant in plaats van Limburg. En ja, even lukt dat.

Totdat we de ellenlange rij voor de receptie zien. De hoofdpijn door het net iets te warme zonnetje toeslaat. We onze stacaravan een uur later dan gepland in ranzige staat aantreffen. Én de schoonmaaksters tot overmaat van ramp nog anderhalf uur op zich laten wachten. Niet het meest ideale begin van een weekendje weg.

Thank you!” Cynthia lacht de Poolse schoonmaaksters vriendelijk toe. “Dankjewel”, volg ik haar voorbeeld - ik geef toe - enigszins moeizaam. De vrouwen kijken verbaasd, zulke reacties zijn ze duidelijk niet gewend. Zojuist hebben ze met zijn vieren onze stacaravan geschrobd. “Sorry that everything takes so long”, zei de jongste schuldbewust. Met een handjevol schoonmaaksters zijn ze verantwoordelijk voor de hele camping. Als we ’s avonds na een verkenningsrondje terugkomen, zijn ze nog steeds bezig. Grote kans dat een hoop mensen hun frustraties op hen afreageert.

We merken dat onze reactie en hun verbazing onszelf ook blijer maakt. Het inspireert ons om aan de negatieve start een positieve draai te geven. En dus focussen we op de leuke dingen. Zeggen we mensen gedag, helpen we een handje waar nodig en delen we bij ons vertrek kleine kaartjes met complimentjes uit. Aan de receptie die vriendelijk bleef, ondanks de omstandigheden. Aan het aardige winkelpersoneel. Aan de gezellige buurtjes. Aan het animatieteam met hun hilarische vertolking van Grease.

Het leukste compliment laten we achter in onze stacaravan. Een fles wijn, chocolaatjes en een kaartje wachten op de vrouwen die daar straks komen schoonmaken. ‘Something nice to enjoy after all the hard work! Thank you very much’, staat op het kaartje. Met behulp van onze grote vriend Google Translate aangevuld in het Pools: Dziękuję bardzo! (Zoek maar eens op hoe je dat uitspreekt.. Succes!)

Het is zo makkelijk om je mee te laten sleuren in een negatieve vibe. Maar het is en blijft een keuze. Focus op het positieve, bijt op je lip en geef zomaar een complimentje. Let your words heal, not wound.

Annejet Hasselaar (22) woont in Rotterdam, studeert aan de kunstacademie en vult haar zomer met random acts of kindness. Lees hier deel 1deel 2deel 3deel 4 en deel 5 van haar Zomaar Zomer Blog.

Volg ons