4 augustus 2015

Zomaar Zomer Blog (5)

Zo vol als haar agenda zit, zo leeg is haar bankrekening. Dus besluit Annejet deze week iedere dag een kleine, kosteloze actie te doen.

Dinsdag 28 juli
Nieuwe week, nieuwe kansen. What's next? Zo vol als mijn agenda zit, zo leeg is mijn bankrekening. Ondanks dat ik allemaal leuke afspraken heb, voelt dit als een typische week van een drukke student. Kleine en kosteloze acties, besluit ik. Ook een uitdaging! Ik begin met het uitmesten van mijn kledingkast, daar zit een hoop tussen dat weg mag… 

Woensdag 29 juli
Mijn moeder en ik hebben samen twee boodschappentassen tot de rand toe weten te vullen met goede kleding die we niet meer dragen. Vanwege het Hollandse weertje stap ik vandaag niet op de spontane fiets, maar in mijn moeders bolide. Een half uur later geef ik de kleding af bij Dress to bless, een leuke tweedehandszaak aan de Prins Hendrikkade op het Noordereiland. Kunnen ze weer even mee vooruit!

Donderdag 30 juli
Brrr. Met twee vriendinnen zit ik aan de warme chocolademelk in Delft. De blog komt ook even aan bod, maar ik wil niks forceren. Vast genoeg mogelijkheden om zomaar iets te doen voor een ander. Helaas blijkt dat tegen te vallen, veel verder dan vriendelijk glimlachen komt het niet. Eenmaal thuis bedenk ik dat ik Riny (van het bezoek afgelopen zondag) wel een kaart kan sturen, maar ook dat schiet erbij in. Een beetje balen, vind ik, maar shit happens. Erover inzitten heeft ook geen zin.

Vrijdag 31 juli
De hoogste tijd voor wat ochtendgymnastiek, dus ga ik een rondje skaten. Al snel ontdek ik dat je met skates best de aandacht trekt; mensen schrikken op van het geluid. De kans om eindelijk oogcontact te maken met mensen die normaal snel voorbij lopen. Opgewekt zeg ik iedereen gedag. Misschien iets heel simpels, maar hartje Rotterdam allesbehalve vanzelfsprekend!

Zaterdag 1 augustus
Opnieuw hoor ik de telefoon overgaan. Driemaal is scheepsrecht, right? Na een dagje bij een vriendin, probeer ik mijn oma te bellen. Andere BEAM’ers doen dat mogelijk heel trouw, ik niet. Tot een half uur geleden had ik haar vaste telefoonnummer niet eens in mijn mobiel staan. Gelukkig kon mijn vader helpen. "Met mevrouw Hasselaar" "Dag oma!" "Zeg het eens, Annejet, waarmee kan ik je helpen?" "Nou.. eh.. eigenlijk bel ik gewoon zomaar eens om te vragen hoe het gaat!" Terwijl ik door de stad loop, kletsen we bij. Een poosje later hang ik vrolijk op; dit moet ik vaker doen.

Zondag 2 augustus
Voor het eerst sinds ik 'Rotterdammert' ben, ga ik naar een kerk vlakbij mijn huis in plaats van mijn 'eigen, vertrouwde gemeente' in Alblasserdam. Na de dienst blijf ik koffiedrinken. Er komt iemand langs om tiramisutoetjes uit te delen. Ze zijn over van de Voedselbank en moeten anders weg. Als ik in mijn straat aankom - gewapend met drie setjes toetjes, raak ik in gesprek met een buurman. Het is de eerste keer dat ik hem spreek. Dat hij zomaar toetjes van me krijgt, maakt het extra leuk. Als ik niet veel later opnieuw mijn straat in fiets, komt de overbuurjongen - die het voorval van daarnet gadesloeg - op me af om kennis te maken. We hebben een lang gesprek over van alles en nog wat. Superleuk! Zo spreek je niemand en zo twee buren op één dag.

Maandag 3 augustus
Na een lange, warme dag werken, typ ik deze blog. Geen spetterende acties deze week, maar wel kleine momenten die anderen en mezelf een glimlach bezorgden. Ik neem het mee, voor straks, als ik weer te druk ben (of denk te zijn). Zomaar iets voor anderen doen hoeft niet veel geld of tijd te kosten en het is zo waardevol! Misschien alsnog maar even een kaartje aan Riny sturen? 

Annejet Hasselaar (22) woont in Rotterdam, studeert aan de kunstacademie en vult haar zomer met random acts of kindness. Lees hier deel 1deel 2deel 3 en deel 4 van de Zomaar Zomer Blog. 

Volg ons