6 augustus 2015

BEAM's body issues: Mooi is anders, anders is mooi

Anders zijn. Voor veel van ons is het iets waar we elke dag hard ons best op doen. ‘Mijn stijl is net even anders dan normaal’, ‘ik doe het net even anders dan zij’. En ook al doen we hard ons best, stiekem willen we het liefst gewoon overal bij horen. Helemaal als je echt ‘anders’ bent.

"Het is mij eigenlijk altijd wel opgevallen dat ik anders ben, geboren worden met maar één hand is toch niet echt normaal. Daarnaast valt het ook behoorlijk op. En aangezien kinderen never nooit eens op hun tong bijten, hoorde ik al snel dat ik anders ben. Lange tijd maakte dat me eigenlijk niks uit, maarja, toen werd ik ouder…

Vanaf een jaar of twaalf begon ik me ook echt anders te voelen. Ineens viel het me op hoeveel gekke blikken ik kreeg, soms zelfs schrikreacties. Waarom keken ze zo? De tranen volgden al snel. Ik heb vele avonden in mijn bed gelegen en God gesmeekt om mijn hand aan te laten groeien. Wat een wonder zou dat zijn! Toch leek er niets te gebeuren…

Tot ik merkte dat ik mijn anders zijn begon te accepteren. Ik kan er toch niets aan veranderen, dus waarom zou ik me er dan zo druk om maken? Langzaam maar zeker durfde ik meer van mijzelf te laten zien, een grote stap, want ik was een kei geworden in het verstoppen van mijn arm.

In de zomer trok ik gerust t-shirts en tops aan (met korte mouwen is het een stuk moeilijker om je missende hand te verstoppen), en zelfs met stappen stond ik steeds vaker met twee ‘handen’ in de lucht. Nu kan ik eindelijk zeggen dat ik mijzelf kan zijn. Helemaal.

Anders? Ja, dat ben ik nog steeds. Maar wie is dat niet? We zijn toch allemaal anders? De een heeft een bril, de ander mist een been, weer een ander heeft last van autisme. Hoe ging dat liedje ook alweer? ‘We hebben allemaal wat, we zijn allemaal raar…’

Jammer genoeg zien we in de media nog steeds continu hetzelfde plaatje. Zonde, want er is nog zoveel meer schoonheid in deze wereld! Ik probeer een klein steentje bij te dragen in die verandering met mijn website Pretty-different.com. Ook probeer ik zoveel mogelijk in de media te komen met mijn missende hand in beeld (of juist niet, het is maar net hoe je het bekijkt ;p). Zo heb ik al een keer op de cover van de Viva gestaan, supervet!

Hopelijk gaat de wereld ook inzien dat anders helemaal prima is. Dat is in ieder geval wel hoe ik het zie. Ik ben anders, maar jij ook, en dus zijn we weer hetzelfde."

Marit Smit is oprichter van Girls of Honour en wordt blij van een dagje naar zee of naar de dierentuin. Ze doet aan zitvolleybal en zingen en speelt veel spelletjes (zoals Age of empires).

Beeld | Viva 26 maart 2014 | Studio Witman Kleiman

Lees meer

Volg ons