21 juli 2015

Zomaar Zomer Blog (3)

"Hoe lang is het geleden dat je uit eten bent geweest, Nico?" "Vijftien jaar." Ik verslik me bijna in mijn drinken. Pardon, vijftien jaar? Hoe vaak ben ik in die tijd wel niet uit eten geweest? Ik schaam me diep dat ik net een beetje schrok toen ik berekende hoeveel dit etentje zou gaan kosten. Elke cent waard, dat is duidelijk.

Een uur daarvoor fiets ik nog enigszins radeloos door Rotterdam-Zuid. Misschien toch niet zo'n goed plan om écht zomaar op pad te gaan, op zoek naar iemand die een goede en gezellige maaltijd kan gebruiken. De daklozen bij de supermarkten lijken allemaal zondagsrust te houden en een oud vrouwtje, dat ik vroeg of ze soms alleen eet vanavond, gaat voor haar kleinkinderen koken. Dus loop ik de Jumbo in om een sapje voor mezelf te halen in plaats van lekker eten voor een onverwachtse picknick met een vreemde. Bij het kaartenrek besluit ik de enige kaart met 'zomaar' erop ook maar te kopen - om het gevoel te hebben dat ik iets doe, denk ik.

Na nog twee supermarkten, stop ik bij het Leger des Heils. "Ik wil graag iemand op een etentje trakteren, maar ik vind geen geschikte kandidaat!" Ze hebben net gegeten, maar Nico heeft niet zoveel op en wil wel mee. Terwijl we naar een café verderop lopen, lijkt hij geen problemen te hebben met mijn directe vragen. Nico verloor zijn baan door de bezuinigingen, komt nu zeven maanden in de opvang en doet vrijwilligerswerk om bezig te blijven. Dankzij een paar posters komen we gelukkig op een luchtiger onderwerp én Nico's grootste passie: het Zomer Carnaval. Hij blijkt al dertig jaar vrijwilliger te zijn.

Eenmaal op het terras, vraag ik me even af of Nico nu echt op zijn (nog best hippe) mobiel gaat zitten kijken. Al snel blijkt dat niet het geval. "Foto's van het carnaval", zegt hij terwijl verschillende onderstellen van praalwagens voorbijkomen. Het gesprek gaat verder over onze stad. Nico is onmiskenbaar een 'Rotterdammert' in hart en nieren. Binnen no time somt hij de nieuwste ontwikkelingen in de buurt op. Zo komt er bijvoorbeeld een openluchtzwembad vlakbij mijn huis. Whiehoe! 

Als hij naar mij vraagt, vertel ik wat over mijn studie, kamer en het kinderkamp waarop ik afgelopen week mee was als leiding. "Heb jij eigenlijk kinderen?", vraag ik. Nico heeft een zoon van vijfendertig, maar heeft die voor het laatst gezien toen hij een jaar of twee, drie was. "Zou je weer contact met hem willen?" Hij heeft duidelijk een brok in zijn keel. "Ja, maar dat is moeilijk..."

Best bizar hoe serieuze en grappige gespreksonderwerpen elkaar tijdens dit etentje snel afwisselen. Ik leer een hoop over het leven als dakloze. Nico spaart van zijn daklozenuitkering, voor een huurwoning en een mooie flatscreen tv. "Ik ga straks toch niet naar zo'n tweedehands koelkast zitten kijken!" Ik ben even verbaasd, maar realiseer me dan dat hij net zo goed als ieder ander gelukkig kan en mag worden van mooie spullen. Ook onderwerpen als darten op Kreta en de Dominicaanse kerk die hij bezoekt, komen voorbij. En natuurlijk Nico's tattoo's. Eentje van Feyenoord :"Me cluppie!", eentje zomaar (een hele oude) en twee - hoe kan het ook anders - van het Zomer Carnaval. Zijn grote, groen-bruine ogen stralen. Toch mooi als iemand zoveel passie voor iets heeft!

Na zomaar een potje Yahtzee, lopen we anderhalf uur later terug naar de opvang. Bij het afscheid krijg ik drie dikke zoenen. Tijdens het eten heeft Nico me beloofd dat hij me graag mee uit eten neemt als hij de dingen wat meer op een rijtje heeft. Ik heb er vertrouwen in dat dat goedkomt. Tot die tijd heeft hij nog even om zijn Yahtzee-skills te verbeteren.. :)

Bedankt, Nico! 'k Zie je!

Annejet Hasselaar (22) woont in Rotterdam en studeert aan de kunstacademie en vult haar zomer met random acts of kindness. Lees hier deel 1 en deel 2 van de Zomaar Zomer Blog.

Volg ons