13 juli 2015

Zomaar Zomer Blog (2)

Het is warm. Heel warm. Zeg maar gerust snikheet. Normaal gesproken zou ik vandaag hooguit een poging doen om bruin te worden, verder niets. Nu verwijder ik de overdosis dorens van de rozen die ik gisteren heb gekocht. Oogt toch wat vriendelijker als ik ze straks zomaar uitdeel!

Met de fleurige bloemen voorop mijn fiets, ga ik 's middags vrolijk op pad. In het Zuiderpark spot ik een oude man, mijn eerste 'slachtoffer'. "Mag ik u een bloemetje aanbieden, meneer?" Zonder iets te zeggen vist hij met een brede grijns €2,50 uit zijn broekzak. Oké, dat had ik niet aan zien komen. Lachend leg ik hem (drie keer) uit dat ik er niks voor hoef. "Geweldig! Die ga ik zo aan mijn vriendin geven. Kom je volgende week weer langs?" We grappen wat, ik krijg een hand en ga vrolijk verder. Een goed begin is het halve werk!

Ik zie twee meiden van een jaar of twintig en verras ze met hetzelfde aanbod. "Waarom niet?" reageert de een. Als ze het kaartje leest, verschijnt er een grote glimlach. "Mag ik je een knuffel geven?" Het andere meisje volgt. Nu ben ik verrast; dagelijks kom ik heel veel moslima's tegen, nu knuffel ik er voor het eerst twee. Pretty cool!

Er volgen nog een hoop stralende gezichten en positieve reacties. Ik ontmoet mensen die ik normaal voorbij zou zijn gelopen zonder ze echt te zien. Een bloem met een kaartje eraan maakt hun dag goed en die van mij ook! Zo simpel kan dat dus zijn.

Als ik het park uit fiets, krijg ik de grijns niet meer van mijn gezicht. Verderop laat een oudere man een winkelkar met laminaat erin op straat omvallen. Na al die leuke ontmoetingen van net lukt het me niet om te doen alsof mijn neus bloedt en door te fietsen. Samen met een andere man die gestopt is, til ik het laminaat terug in de kar. ‘Dankjewel, meisje..’ Opnieuw krijg ik de glimlach niet van mijn gezicht.

Met je verkeerde been uit bed gestapt? Dipje? Ik heb maar één tip: koop een bos bloemen en deel ze zomaar uit! Wedden dat je dag daarna weer goed is?

Annejet Hasselaar (22) woont in Rotterdam en studeert aan de kunstacademie en vult haar zomer met random acts of kindness. Lees ook deel 1 van de Zomaar Zomer Blog

Volg ons