7 juli 2015

‘Random ergens heen fietsen en een verschil maken’

'Thank you for these snapshots into people's lives. This is my daily reminder to look at every single person I meet on the street with love and empathy. Life-changing.'

Een reactie op een Facebookbericht van Humans of New York, waar ik me helemaal bij aan kan sluiten. Tussen alles op Facebook zijn het de berichtjes van deze pagina die er dagelijks voor mij uitspringen. Het idee is simpel: de bedenker van de pagina, Brandon, maakt foto’s van mensen op straat en plaatst deze online met een korte quote of anekdote erbij. Een klein kijkje in het leven van een vreemdeling dat maakt dat ik gniffel, lach, frons, zucht of zelfs even met mijn ogen moet knipperen.

Mede dankzij deze pagina ben ik anders, bewuster, om me heen gaan kijken. Ik ben vaak druk met van alles en nog wat en zie de momenten dat ik onderweg ben als een kans om afleiding te vinden. Terwijl ik op mijn knalrode fiets door Rotterdam sjees, beeld ik me de levensverhalen van voorbijgangers in. Mensen die alleen op een bankje aan het water voor zich uitstaren, zakenmensen die gehaast voorbij lopen, groepjes hangjongeren, een man die tussen het vuilnis snuffelt, een moeder met drie stuiterende kinderen, een medewerker van het Leger des Heils, een fanatieke hardloper. Je ziet het allemaal in een wereldstad als Roffa!

Bij het zien van al die mensen, vraag ik me weleens af of ik iets voor hen kan betekenen. Misschien ken je het wel, dat verlangen om te helpen. Een gevoel dat de laatste tijd alleen maar sterker en sterker geworden is in mij. Zeker als ik weer lekker druk ben om mijn eigen leventje op orde te houden, knaagt het. Dan lijkt het me heerlijk om random ergens heen te fietsen en iets leuks te doen voor voorbijgangers of een gerichte doelgroep. Kijken hoe ik een verschil kan maken door wat liefde en aandacht te geven.

In juli en augustus ga ik daarom elke week minstens één actie uitvoeren die ik al fietsend bedenk. Gewoon kleine dingen die het leven leuker maken; voor anderen, maar ook voor mezelf. Het zet me er namelijk bij stil dat ik Gods liefde ook zomaar en voor niets ontvang. En het maakt me best vrolijk om een beetje van die liefde door te geven aan anderen.

Spannend vind ik het zeker, maar ik heb er ook heel veel zin in! No more excuses, deze zomer is het 'Zomaar Zomer'. Elke week deel ik mijn ervaringen via deze blog op BEAM en hoop ik je te inspireren. Ook jouw stad of dorp kan wel zomaar wat vrolijkheid gebruiken. Als je ideeën hebt waarvan je denkt: ‘Dit moet je doen!’, hoor ik het natuurlijk graag. Of nog beter: laat me weten hoe je zelf aan de slag bent gegaan...

Cheers!

Annejet Hasselaar (22) woont in Rotterdam en studeert aan de kunstacademie.

Volg ons