12 maart 2015

3 dingen die je niet zo vaak hoort over succes

Als ik iets doe, wil ik het in één keer goed doen. Maak ik een toets, dan wil ik in één keer slagen. Een dag geen succes, is een dag niet geleefd. Falen? Ik weet niet waar je het over hebt. Is dit herkenbaar voor jou? Lees dan deze drie dingen die je niet zo vaak hoort over succes.

Toen ik voor mijn rijbewijs ging, haalde ik mijn theorie-examen uiteraard in één keer. Nul fouten. Duh! En toen kwam de dag dat ik moest afrijden. Ik was zo zenuwachtig dat ik de meest belachelijke fouten maakte. Ik sneed tijdens het invoegen een vrachtwagen af en dacht nog wel even voor dat groepje fietsers uit een parkeervak te rijden. Gezakt. Gefaald. Het was een drama.

Iedereen wil succesvol zijn. Oké, misschien wil je wel niet de volgende Voice of Holland zijn, of de nieuwe Cristiano Ronaldo. Maar je vindt het wel zo prettig om dat andere voetbalteam te verslaan, een compliment te krijgen van je baas of succes te hebben bij de jongens of meisjes in je klas. Of niet soms?

Daar is niets mis mee, maar soms is ons beeld van succes niet helemaal juist. Daarom: drie dingen die je niet zo vaak hoort over succes.

1. Succes is niet altijd tastbaar

Successen worden vaak gemeten in dingen die tastbaar zijn – hoeveel geld je hebt, hoeveel volgers op Instagram, hoeveel likes op Facebook, welke telefoon je hebt, of hoeveel invloed je uitoefent op anderen. We meten succes vaak in materiële dingen, maar succes heeft niets te maken met geld, roem of macht. Dat soort dingen hadden de slechtste mensen uit de wereldgeschiedenis ook, en erg succesvol zou ik ze niet willen noemen.

Je bent succesvol als je trouw blijft aan je overtuiging, als je de juiste keuzes maakt, bescheiden bent en opkomt voor onrecht. Als het gaat om falen en succes, gaat het er niet om wat je doet, maar hoe je dingen doet. Als je een rotklusje krijgt en je raffelt het al mopperend af, dan heb je minder succes dan dat je datzelfde klusje met volle overgave en inzet uitvoert.

2. Falen is essentieel voor succes

Je moet wel falen om succes te hebben. Niemand slaagt in het leven, zonder eerst een paar keer op z’n bek (sorry) te gaan. Als je wel eens hebt getraind voor de halve marathon, of geoefend voor een dans- of toneelvoorstelling, dan weet je dat je veel tijd en energie moet investeren, voordat het ook maar een klein beetje op succes gaat lijken. Daar sta je weer, hijgend en puffend aan de kant van de weg, of je struikelt misschien wel dertig keer over dat irritante zinnetje. Mislukkingen zijn oefeningen voor succes.

Het is dus helemaal niet erg om fouten te maken. Natuurlijk kan je er flink van balen, als je bijvoorbeeld zakt voor je examen. Maar probeer niet te blijven hangen in negativiteit, trek je niets aan van ontmoedigende opmerkingen en ga jezelf vooral niet veroordelen. Probeer in elke situatie te kijken: waar ging ik de mist in? Wat kan ik voortaan anders doen? Waar kan ik van leren? Het verandert je perspectief en geeft je moed om door te gaan.

3. Succes is voor de nederige

‘Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel’. Zo begint Jezus de bergrede. Het is een misvatting dat de mensen die over anderen heenlopen en koste wat het kost hun doel willen bereiken, het meest succesvol zijn. Het tegenovergestelde is waar: degenen die nederig en zachtmoedig zijn, hebben uiteindelijk de grootste en meest blijvende invloed op aarde. De laatsten zullen de eersten zijn. Train jezelf in overgave en vertrouw je op God. Dan ben je pas echt succesvol.

Gebaseerd op een artikel van Joey Papa in Relevant Magazine

Lees meer

Volg ons