Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley
11 februari 2015 Reageer

Thony (19): 'Elk weekend was ik in de meest ordinaire gayclubs te vinden'

Hij verkleedde zich als vrouw, gebruikte harddrugs, danste op het podium en had het ene vriendje na het andere. Thony (19) was ieder weekend in de meest ordinaire gayclubs te vinden. Totdat God ingreep. Lees hier het verhaal van Thony.

“Mijn ouders hebben altijd al geweten dat ik anders was. Ik speelde graag met de barbies van mijn zusje. Als we verkleed naar school mochten, ging ik als prinses. Mijn klasgenootjes vonden dat hilarisch. Toen ik zestien jaar was, heb ik op aandringen van mijn vrienden voor het eerst gezoend met een meisje. Ik werd er akelig van. Langzamerhand kwam ik erachter dat ik gevoelens had voor jongens. Toen een vriend mij vertelde dat hij homo was, ben ik daar ook voor uitgekomen.”

Thony wijst naar de deur van de kledingoutlet die hij runt, midden in het centrum van Goes. Er staat een rekje kleding voor de deur, anders denken zijn klanten dat de winkel open is. “Ik was er nog maar net voor mezelf uit, toen er een man de winkel binnenkwam. Ik hielp hem met het uitzoeken van een overhemd en stropdas. Bij het afrekenen bleef hij treuzelen. Aan mijn maniertjes had hij gezien dat ik homo was. De klant, die beweerde dat hij 24 was maar eruitzag als veertig, vroeg me mee uit eten. Ik dacht, naïef als ik was, waarom niet? Hij haalde me op in zijn Mercedes, die hij veel verder dan nodig van het restaurant parkeerde. Al gauw merkte ik dat hij meer wilde dan ik. Op de terugweg belandden we, nadat ik een paar keer had tegengestribbeld, in de bosjes, waar hij me flink heeft toegetakeld. 

Om die vervelende gebeurtenis te compenseren, begon ik met daten. Maar nu met jongere, leuke jongens. Via gaysites kwam ik heel makkelijk met homo’s in contact. Ik date erop los en raakte verslaafd aan de kick die het gaf. Op een dag werd ik opgehaald door een jongen uit Laren. Ik was direct verkocht. Toen hij me thuisbracht, hebben we de hele nacht in zijn auto gekletst. Een dag later kregen we via de app een relatie. Dat maakten we kenbaar op Facebook. Ik dacht: dan weet iedereen het in één keer. Ik kreeg ontzettend veel likes en positieve reacties van allerlei kanten. Zelfs van leerlingen van de reformatorische school waar ik op zat. De directie van de school was minder blij. Ik moest het Facebookberichtje verwijderen.”

Donkerpaarse lipgloss
“Nu de wereld wist dat ik homo was, wilde ik het ook openlijk laten zien. Ik begon mezelf te verdiepen in de ‘gaylifestyle’. Ik schoor mijn haar op, smeerde crème met een kleurtje op mijn gezicht, ging mijn wenkbrauwen epileren en tekenen, deed mascara en eyeliner op, droeg donkerpaarse lipgloss en kocht handtasjes. Andere homo’s namen mij als voorbeeld. Als ik terugkijk ben ik verbaasd dat ik er zo bij mocht lopen, op een school waar make-up zelfs voor meisjes werd verboden.”

“Ik ging naar school en werk omdat het moest, maar mijn leven draaide om uitgaan. Beetje bij beetje kwam ik in aanraking met de 'extreme' gayscene, waar alles draait om uiterlijk, seks en scoren. Eerst in Rotterdam, later in Eindhoven en Antwerpen. Ik was elk weekend in de meest ordinaire gay clubs te vinden. Ik danste op het podium, verkleedde me als vrouw, gebruikte harddrugs, had het ene vriendje na het andere en ging vreemd. Ik deed letterlijk alles wat God verboden had. Omdat mijn levensstijl en die van mijn ouders verder uit elkaar groeiden, ben ik twee weken bij een man ingetrokken.”

“In die tijd bereikte ik mijn dieptepunt. Ik had een webcam gekocht om extra geld te verdienen door het maken van pornofilmpjes. Ik had echt meer geld nodig om mijn exclusieve en uitbundige levensstijl te kunnen financieren en mijn garderobe met dameskleding aan te vullen. Ik wilde me zelfs om laten bouwen tot vrouw. Ik was al naar de huisarts geweest voor een verwijsbrief naar het genderteam. Ik had daar een afspraak gemaakt voor een intakegesprek. Ik dacht God los te kunnen laten en Hem te verwijderen uit mijn leven.”

Jong snoepje
“Maar juist op dit moment greep God in. Hij vond het genoeg. In een club in Brussel, waar voornamelijk oudere mannen waren die hun lusten op elkaar uitleefden en die mij behandelden als ‘jong snoepje’, liet God me inzien dat het dierlijk, onmenselijk en onnatuurlijk was wat hier gebeurde. Nog nooit had ik zo’n ordinair en banaal feest meegemaakt. Ik werd duizelig, kreeg geen lucht meer en moest naar buiten. Ik was angstig en ik kon gewoon niet meer naar binnen. Die zondag zat ik weer bij mijn ouders in de kerk.”

“Mijn extreme leven was voorbij en ik woonde weer bij mijn ouders, maar daar was ook alles mee gezegd. Ik leerde weer een jongen kennen waar ik een relatie mee kreeg. Hij was de eerste waar ik écht van dacht te houden. Hij respecteerde mijn geloof en steunde mij er zelfs in. Het voelde zo goed dat ik bijna niet kon geloven dat God dit niet zo had bedoeld. Toch was ik diep van binnen onrustig. Ik kon het niet rechtvaardigen tegenover God. Ik las niet niet meer in de Bijbel en bad niet meer. Ik wilde wel, maar ik kon het niet, omdat ik me dan schijnheilig voelde. In onze kerk hoorde ik een preek over volledig in dienst van Gods staan. God sprak zo duidelijk tot mij dat ik de relatie moest beëindigen, dat ik het heb gedaan.”

“Het is wonderlijk hoe God me erbij heeft geholpen. Ik had geen moment spijt van mijn beslissing en voelde geen liefdesverdriet. Ik besefte dat het een beslissing was voor mijn hele leven. Nooit zal, kan, mag en wil ik nog een relatie aangaan met iemand van hetzelfde geslacht. God wilde dat ik weer volledig van Hem houd en dat ik voor Hem leef. Voor deze periode was ik gedoopt met water, maar nu ook met de Heilige Geest. En dat gaat veel dieper. Het veranderde mijn leven compleet.”

Mijn oog valt op kleine boekjes die op een tafeltje zijn winkel liggen, met vragen als ‘Hoe kan ik Jezus vandaag de dag ontmoeten?’ en ‘Waarom is er lijden in de wereld?’. “God brengt mensen op mijn pad. Homo’s die niets geloven, maar toch nieuwsgierig zijn. Ik ontvang ze gewoon in de winkel en heb hele fijne gesprekken met ze. Ik vind het fijn dat ik ze kan helpen met de vragen die ze hebben.”

Warm van binnen
Hoe Thony de toekomst ziet? “Of ik nu mijn leven als vrijgezel mag doorbrengen of dat ik een vrouw mag krijgen, ik zie de toekomst positief tegemoet. Ik wil mijn leven geven aan God. Als ik aan de hemel denk, word ik helemaal warm van binnen, want dan besef ik dat ik dan voor eeuwig bij mijn Vader mag zijn. Voor deze tijd vond ik de hemel alleen maar fijn, omdat ik daarmee de hel ontliep. Het was me dus nooit echt om God zelf te doen. Nu is dat, dankzij Zijn genade, totaal anders!”

Bij BEAM zijn we ons ervan bewust dat er ook andere verhalen en meningen over homoseksualiteit bestaan. Op eo.nl/beam bieden we een podium aan die verhalen. Lees bijvoorbeeld ook eens het interview met Miriam, schrijfster van het boek ‘Van achter de kast’.

Reacties

Wanneer je cookies in de categorie Overig accepteert vind je hier NPO Selected.

Volg ons

© Evangelische Omroep - Algemene voorwaarden