18 november 2014

Waarom perfectie de dief van ons geluk is

Doe harder je best! Bereik meer! Maak geen fouten! Wees perfect! Dit soort boodschappen worden ons dagelijks toegeschreeuwd door de huidige maatschappij. Fouten zijn vaak geen lessen meer, maar publieke vernederingen die onze zorgvuldig opgebouwde zelfverzekerdheid laten wankelen.

Er is natuurlijk niets mis met hard werken om goede resultaten te behalen - integendeel zelfs. God vindt het geweldig als je Zijn gegeven talenten gebruikt voor Zijn glorie. 

Evaluatieformulieren
Maar iets bereiken dat niet volledig perfect is, wordt vaak gezien als een mislukking. Het probleem van streven naar perfectie is dat we daarbij op onze eigen kracht vertrouwen. Ons menselijk verlangen om perfect te zijn, betekent dat we God naar de zijkant schuiven en en zeggen: "God, ik heb U niet nodig. Dit kan ik zelf wel oplossen." Maar God heeft ons nooit perfectie opgelegd. Hij oordeelt niet met behulp van prestatiegrafieken en evaluatieformulieren. Hij kijkt naar onze harten, zoekt naar gehoorzaamheid en wil, en schept daar behagen in.

Cheerleader
Denk voor een moment aan je eigen gedachteleven. Valt jou ook op dat we in de conversaties die we met onszelf hebben vaak negatief (over onszelf) zijn? Deze negatieve gedachtes kunnen ons gedrag flink beïnvloeden en variëren van: ”Staat dit t-shirt mij wel goed?” tot ”Ik zal dit toch nooit kunnen.” Onze gedachtes beïnvloeden niet alleen hoe we onszelf en anderen zien - ze beïnvloeden ook de doelen waar we naar streven.

Probeer aardig voor jezelf te zijn! Als we onze eigen grootste criticus kunnen zijn, kunnen we ook onze eigen grootste cheerleader zijn. Geef jezelf toestemming om fouten te maken, dat is namelijk onvermijdelijk.

John Steinbeck
In het boek East of Eden, zegt auteur John Steinbeck: "Now that you don’t have to be perfect, you can be good." Door te staken met de zoektocht naar perfectie, worden we bevrijd van het verlangen om bevestiging te zoeken bij de mensen om je heen. Omdat perfectionisme geen standaard is die gezet is door God, is het dus geen standaard waar we naar moeten leven. We mogen onze waarde vinden in God, onze Schepper. We leven niet om aan de verwachtingen van onze vrienden, families en collega’s te voldoen, maar aan die van God. 

“Why compare yourself with others? No one in the entire world can do a better job of being you more than you.” - Auteur onbekend

Eline Dondorp

Lees meer

Volg ons