13 oktober 2014

She said no

Daar liep ze dan, met een iets te wijde bruidsjurk door het gangpad van de Sint Jakobskerk in Oslo. Afgelopen zaterdag was de trouwdag van de 12-jarige Thea en haar 37-jarige verloofde Geir. Thea was het eerste kindbruidje van Noorwegen.

Via een blog (voor iedereen die niet zo goed is in Noors, hierbij de Engelse vertaling) hield het blonde meisje de wereld een paar weken lang op de hoogte van haar proefkapsel, de versieringen, haar trouwjurk, het proeven van bruidstaart en gebakjes, de gastenlijst, uitnodigingen en haar bruidsboeket. Het was in één klap de meest gelezen blog van Noorwegen. Duizenden mensen demonstreerden via social media tegen het geplande huwelijk.

Afgelopen zaterdag op haar trouwdag, die samenviel met Wereldmeisjesdag, schudde Thea ‘nee’. Eigenlijk moeten we Maja Bergström zeggen, want zo heet het meisje dat de hoofdrol speelde in de campagne om iets te doen tegen de 39.000 meisjes die iedere dag worden uitgehuwelijkt. Maja kon nee zeggen tegen haar 25 jaar oudere ‘verloofde’, maar voor de 39.000 meisjes wereldwijd die dagelijks worden uitgehuwelijkt is dat geen optie. En dat is precies wat stichting Plan met de campagne #StopTheWedding aan de kaak wil stellen.

Bekijk de video van het omstreden huwelijk hier:

12-year-old Thea's wedding to 37-year-old Geir

“Het is absoluut verschrikkelijk dat dit echt gebeurt. Het was moeilijk om een kindbruidje te zijn, maar het was ook zo belangrijk”, zegt Maja. Ze vond het best wel vreemd om te zien dat haar blog viral ging en dat de campagne bijvoorbeeld door Ashton Kutcher werd gesteund. “Ik ben blij dat ik de 39.000 meisjes die dagelijks gedwongen worden om te trouwen een gezicht heb kunnen geven. Ik wil dat alle meisjes in de hele wereld naar school kunnen, kunnen spelen met vriendjes en vriendinnetjes en dat ze – net als ik – kind kunnen zijn.”

Kijk hier wat jij kunt doen tegen kindhuwelijken.

Lees meer

Volg ons