22 april 2012

God is geen watje, hij oordeelt ook!

Je kent het vast wel; het gevoel van ‘er zal nu wel iets misgaan’, nadat je iets stoms hebt gedaan. Zet God het jou betaald? Hij is tenslotte geen watje... Je mag ontdekken dat je kunt vertrouwen op zijn oordeel: het is geen oordeel wat angstig maakt, maar juist sterker en rechtvaardiger.

Gebruik de kant en klare PDF's met een avondvullend programma voor op je jeugdgroep. Je vindt hierin ook de uitgeschreven tekst van de video. Voor de jeugdleider is een andere PDF beschikbaar.

Wil je liever zelf aan de slag met het thema en er dieper induiken? Dat kan! Zie hieronder. We bieden je de mogelijkheid aan om in gesprek te gaan over dit Denkstof thema. Wil je hier gebruik van maken? Mail je reactie en antwoorden op de vragen dan aan nazorg@eo.nl. Je krijgt zo spoedig mogelijk reactie terug, uiterlijk binnen een paar dagen.

 1. Wat vond je van deze video? Wat sprak je aan, wat niet?
 2. Een oordelende God vanuit bewogenheid en passie…? Wat roept dit bij jou op aan gedachten en gevoelens?
 3. Heb jij wel eens ‘wraak’ genomen? Wat deed je toen? Hoe kijk je daar op terug?

De Bijbel over oordelen
Het is makkelijk om elkaar de maat te nemen, om een oordeel te hebben over anderen. Over anderen ‘iets vinden’ is veiliger en draaien de spotlights mooi van je eigen mindere kanten af. Dat gebeurde kennelijk ook al in de vroege kerk, anders zou Paulus geen reden hebben gehad om erover te schrijven. Hij roept op om mensen niet te veroordelen (dit is wat anders dan ‘gedrag veroordelen’). God doet dit ook niet. Hij kijkt namelijk niet alleen naar de buitenkant, gedrag, maar ook naar de binnenkant.

Lees 1 Korintiërs 4:5

 1. Ben jij wel eens door iemand veroordeeld? Noem eens een voorbeeld. Was het terecht, vond je?
 2. Wanneer heb jij iemand anders veroordeeld? Noem eens een voorbeeld. Was het terecht?
 3. Waarom roept Paulus op het oordeel aan de Heer over te laten?
 4. Vind je het lastig om het oordeel aan God over te laten? Wanneer en waarom dan?
 5. Maakt het uit in je oordeel als je iemands hele verhaal kent? Kun je iemands gezicht voorstellen op het moment dat je totaal iets anders doet dan diegene verwacht? Geef een doos chocolade aan die vervelende, maar toch echt jarige collega. Hou de deur open voor die klasgenoot die nooit vriendelijk tegen je kan zijn. Schrijf een compliment op het Facebook-prikbord van die teamgenoot die je nooit ziet staan. Christenen zijn anders...? Dat is de bedoeling!

Lees Romeinen 12: 18-21

 1. Wat vind je moeilijk aan het uit handen geven van een oordeel?
 2. In welke situatie denk je dat jij wel mag oordelen?
 3. Wat vind je er van dat God voor je opkomt en zegt ‘mij komt de wraak toe’?
 4. ‘Vijanden’ is misschien een groot woord, maar wie valt bij jou in die categorie?
 5. Op welke manier kun jij hier het kwade met het goede overwinnen?

Meer informatie over recht, oordeel en vrijspraak

Creatief tegen onrecht
Een creatieve manier om iets tegen onrecht te doen is meedoen aan een positieve, vernieuwende actie. Denk dan bijvoorbeeld aan:
- Nacht zonder Dak: een nacht in een doos slapen, om geld op te halen voor leeftijdsgenoten aan de andere kant van de wereld die dat elke nacht moeten doen.
- Locked up: Meemaken wat vervolgde christenen meemaken door opgesloten en ondervraagd te worden voor je geloof. Een wel erg echt spel.
- Zip your Lip: 24 uur niks eten en daarmee geld verzamelen voor mensen die veel minder (te eten) hebben dan jij en ik.

The Butterfly Circus
Bekijk (gratis) de korte film The Butterfly Circus. Een prachtige korte film over oordeel en vrijspraak. Wat als je helemaal alleen staat, als niemand het onrecht in jouw leven ziet?

Mensenrechten
Sta een stil bij welke mensenrechten (30!) er zijn. Ieder mens heeft recht op eerlijke rechtspraak, de vrijheid zich te bewegen of het recht op onderwijs.

Colofon
Auteur en presentator video: Rikko Voorberg
Productie & Eindredactie: Evangelische Omroep: Ellen Danhof, Zendtijd voor Kerken: Aart Wiersma
Bijbelstudie: André Maliepaard

Deze aflevering kun je ook downloaden

Lees meer

Volg ons