Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ik denk dat ik homo ben, wat nu?

2 april 2024 · Leestijd 5 min

Wilke maakte een documentaire waarin ze laat zien dat ze het moeilijk vindt om te vertellen dat ze een vriendin heeft. Persoonlijk én pittig onderwerp, daar weten we bij BEAM alles van: het lijkt wel alsof iedereen er een mening over heeft. Maar wat nou als het écht dichtbij komt omdat je denkt/vermoedt/weet/voelt dat je gay bent? Wilke zet een paar tips voor je op een rijtje.

1. Blijf ademen

Adem even in en uit: je bent namelijk nog steeds dezelfde persoon. Ik schrok best wel toen ik besefte dat ik verliefd was op een vrouw. Het voelde alsof alles was veranderd en ik een heel ander persoon was, maar dat viel eigenlijk wel mee. De wereld draaide gewoon door. Misschien weet je het al heel lang van jezelf of twijfel je er de laatste tijd juist voor het eerst over. Hoe je situatie ook is: Adem in en uit. Het is oké.

2. Je hoeft het niet zeker te weten

Voor sommige jongeren is het al heel vroeg duidelijk dat ze alleen verliefd worden op mensen van hetzelfde geslacht. Ik had er zelf eigenlijk nooit echt goed over nagedacht tot ik op mijn 21e besefte dat ik verliefd was op m’n beste vriendin. Het werkt bij iedereen anders en soms weet je het ook gewoon niet zeker.

Vanuit de wetenschap wordt gezegd dat geaardheid (tot wie je je aangetrokken voelt) flexibel kan zijn. Dat betekent dat maar heel weinig mensen honderd procent homo en nul procent hetero zijn. Je kan dus bijvoorbeeld ook zestig procent homo en veertig procent hetero zijn. Dit is bij iedereen anders. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe dat precies zit bij mij, hoeveel procent hetero of homo ik ben. Tegelijkertijd maak ik me daar ook niet heel druk om, want uiteindelijk ben ik vooral gewoon een mens, net als jij! Geen stress dus als je het niet zeker weet, dat hoeft ook helemaal niet.  

3. Je bent een kind van God

Dan iets heel belangrijks wat ik je mee wil geven als je hiermee bezig bent: Je bent en blijft een kind van God. Jouw geaardheid is een belangrijk deel van jou, maar het is niet opeens het enige wat jij bent. Toen ik ontdekte dat ik verliefd was op een vrouw, was mijn geaardheid een poosje het enige waar ik aan kon denken. Ik was er heel druk mee en het maakte me onrustig. Ik was ook ontzettend bang voor de mening van anderen, vooral die van andere christenen. Misschien zit jij nu ook wel in die periode en dat is echt naar. Blijf jezelf vertellen: ik ben dan misschien gay, maar ik ben ook een kind van God.

4. Doe het niet alleen

Het is soms heel spannend en ongemakkelijk om uit de kast te komen, want je bent ontzettend kwetsbaar. Ik vond het ook heel lastig en heb er best lang over gedaan. Toch is het belangrijk om je verhaal te vertellen, want dan hoef je het niet meer alleen te doen. Kies iemand die je vertrouwt en vertel het bijvoorbeeld gewoon onderweg op de fiets of tijdens het avondeten. Wacht niet op het perfecte moment, want dat komt niet.

Ik weet hoe spannend het is, maar ik heb nooit spijt gehad nadat ik het had verteld. Heb jij niemand in je omgeving die je hiermee vertrouwt? Weet dan dat er ook organisaties zijn waar je met iemand kan chatten, bijvoorbeeld Wijdekerk of stichting Chris. Het kan heel eenzaam voelen, maar er zijn miljoenen mensen die hier net als jij doorheen gaan en die naast je willen staan.  

5. Je bent meer dan een agendapunt

Door de discussies tussen christenen over lhbti+ vind ik het soms heel spannend om te zeggen dat ik een vriendin heb. Als jij net als ik christelijk bent opgevoed, heb je het ook wel meegekregen: in de kerk vinden we het lastig om te beslissen hoe we moeten omgaan met mensen die niet-hetero zijn. Helaas kiezen daarom sommige mensen ervoor om heel hard te schreeuwen (vaak ook online) wat ze van dit onderwerp vinden, zonder rekening te houden met de mensen die zich kwetsbaar opstellen en hun verhaal vertellen. Lhbti+ is een agendapunt in veel kerken en dat is ingewikkeld als jij zelf bij de lhbti+ groep hoort.

Ik heb ervoor gekozen om een relatie aan te gaan met mijn vriendin, dat gaat voor mij goed samen met het volgen van Jezus. Er zijn ook gays die ervoor kiezen geen romantische relatie aan te gaan. Christenen discussiëren hier druk over, maar uiteindelijk is het iets persoonlijks waar jij zelf een beslissing in mag maken. Laat je niet gek maken, ook al is dat soms heel lastig. Jij bent meer dan een agendapunt, want je bent allereerst een kind van God.

Meer over homoseksualiteit en geloof

Bij BEAM hebben we natuurlijk vaker dingen gemaakt over lhbti+. Wilke maakte een superpersoonlijke documentaire met de titel 'Wanneer ga ik het ze vertellen?'. Die kan je hier kijken. Ook in onze serie Denkstof kwam het onderwerp voorbij. De aflevering kun je hier terugkijken.

BEAM wil graag dat jij je gehoord en veilig voelt, wie je ook bent en op wie je ook verliefd wordt. De mensen van WijdeKerk kunnen je daar misschien bij helpen. We gaan je niet vertellen hoe je moet denken of wat je moeten vinden, maar we geloven dat God van je houdt en je er mag zijn.

Deze docu van Wilke móet je zien: ‘Ik ben heel moedig geweest’

Lees ook over:

Deze docu van Wilke móet je zien: ‘Ik ben heel moedig geweest’

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡