Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM ZOEKT UIT 🔍: Waarom zingen we eigenlijk in de kerk?

En wat moet je doen als je niet kunt zingen of het niet leuk vindt?

26 maart 2024 · Leestijd 8 min

Zingen en muziek zijn niet weg te denken uit een kerkdienst. Het hoort erbij dat er een orgel klinkt of een band speelt en de hele zaal uit volle borst meezingt. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom? Misschien hou je wel helemaal niet van zingen of snap je het nut er niet van. Lucky you: vandaag kom je achter de zin en onzin van zingen!

Waarom zingen we voor God?

Er zijn grofweg vier redenen waarom muziek zo’n grote rol heeft in de Bijbel en de kerk:

  1. Muziek is God prijzen en aanbiddenIn de eerste plaats is muziek en zingen bedoeld om God te aanbidden. Je leest het in Kolossenzen 3: 3’Looft Hem met bazuingeschal, looft Hem met harp en citer, 4looft Hem met tamboerijn en reidans, looft Hem met snarenspel en fluit, 5looft Hem met klinkende cimbalen, looft Hem met schallende cimbalen. 6Alles wat adem heeft, love de Here. Halleluja.' 
  2. Door muziek uiten we onze gevoelens naar GodSoms kun je niet goed in woorden uitdrukken wat je voelt, maar door het zingen van een lied wél.  Het raakt je emotie meer. Daardoor maakt muziek het mogelijk om op een dieper niveau met God te communiceren.
  3. God werkt door muziek heenSoms kun je door muziek echt iets van God voelen of ervaren. Je kan er plots heel emotioneel of rustig van worden. Dan kan het zijn dat de Heilige Geest bezig is.
  4. Muziek is bemoedigend en herinnert ons aan wie God isVeel liedjes die we zingen herinneren ons aan Gods goedheid, Zijn redding en liefde voor ons. Door te zingen over Gods grote daden, onthouden we dat God nog steeds dezelfde, onveranderlijke God is en blijft.

Je leest er hier nog meer over:

De rol van muziek in het geloof

Lees ook over:

De rol van muziek in het geloof

Zingen in de Bijbel

Hoe belangrijk zingen voor God is, maakt de Bijbel wel heel duidelijk in het boek Psalmen. Hier worden zang en muziek niet alleen gebruikt om God te aanbidden, maar ook om vragen te stellen of te laten weten dat je bang, verdrietig of boos bent. De drie soorten Psalmen die het meeste voorkomen zijn: vreugde-, dank- en klaagliederen. HEY, Klaagliederen! Nog een Bijbelboek! Klaagliederen staat helemaal in het teken van verdriet. Dat verdriet wordt in liederen bij God neergelegd. Zingen voor God is dus zoveel meer dan alleen aanbidding! Ook als je sad bent, mag je daarover zingen.

Het maakt niet uit of je nou kan zingen of niet. Je zingt voor de Heer en voor hem is alles goed

BEAM-volger Nick

Buiten Psalmen en Klaagliederen praat de Bijbel vaker over muziek en zang. Na de oversteek van het volk Israël door de Rode Zee klinkt bijvoorbeeld het lied van Mozes en Mirjam (Exodus 15). Na de dood van koning Saul en zijn zoon Jonathan is er een klaaglied van David (2 Samuel 1:19-27). Diezelfde Saul wordt ook elke keer rustig als David op de lier (soort harp) speelt (1 Samuel 16:14-23). Een van de bekendste lofzangen uit de Bijbel vind je in Lucas 2:14, waar de engelen van God zingen: ‘Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft.’ Dat zingen we nog steeds tijdens Kerst!

Mogen we alleen maar Psalmen zingen in de kerk?

In sommige kerken hebben ze een duidelijke afspraak: we zingen alleen Psalmen in de eredienst op zondag. Het zijn natuurlijk hele bijzondere liederen, omdat God ze door de Bijbel aan ons gegeven heeft. Maar betekent dat, dat alleen Bijbelteksten toegestaan zijn om te zingen? Daar zijn en blijven de meningen over verdeeld.

Tijdens het zingen voel ik me meer verbonden met God dan als ik alleen maar luister naar een lied

BEAM-volger Thirza

“Het heeft natuurlijk met een traditie te maken die al jaren standhoudt in sommige kerken”, vertelt muzikant en worshipleider Reyer. “Alleen Psalmen en hele noten in de zondagsdienst. Ik zie dat als een mening, maar niet als waarheid. Er is niks dat aanwijst dat je geen andere liederen zou mogen zingen. Er staat in de Bijbel: Zing voor de Heer een nieuw lied (Psalm 98). Je mag je creativiteit en talenten gebruiken om een eigen lied te schrijven en te zingen. Het is zonde van de veelkleurigheid van muziek om je alleen te beperken tot één soort liederen.”

Is zingen 2x bidden?

Je hebt de uitspraak ‘zingen is twee keer bidden’ misschien wel eens gehoord in de kerkbanken. Maar is het echt zo dat zingen meer effect heeft dan bidden? Er staat in ieder geval niks over in de Bijbel.  Dus waar komt het dan vandaan? Reyer: “Muziek is iets bijzonders. Het raakt je direct in je hart. Misschien dat de uitspraak meer daarmee te maken heeft. Dat de inhoud van wat je zingt, in combinatie met wat het doet met je geest, meer gewicht heeft. Ik neem het in ieder geval niet heel letterlijk, maar het is zeker een interessante uitspraak!”

De biologie achter samen zingen

Weet je nog dat we tijdens corona een periode niet meer met elkaar mochten zingen in de kerk? Miste je het toen? Het kan best zijn dat je je daardoor minder verbonden voelde met de kerk. Hoogleraar Erik Scherder legt het uit in het interview met het Nederlands Dagblad tijdens de pandemie in 2020: ‘Er zijn genoeg studies gedaan die aantonen dat samen zingen enorme kracht heeft. Dat heeft onder andere te maken met stofjes die vrijkomen in je hersenen als je samen zingt. Het knuffelhormoon oxytocine is er daar een van. Door dat stofje geeft samen zingen een gevoel van warmte en saamhorigheid.” Dat fijne gevoel komt dus ook naar boven als je met elkaar op zondagochtend zingt in de kerk.

Zingen geeft me echt dat gevoel van samen komen en samenzijn

BEAM-volger Sylvana

Dit vinden jullie

Op Instagram (@eobeam) vroeger we onze volgers of zij altijd meezingen in de kerk. Dit was hun antwoord:

Zing jij altijd mee in de kerk (1)

De ‘ja’ stemmers

Het grootste gedeelte van de mensen die hebben gestemd, zijn laaiend enthousiast over zingen! Fay reageerde dat het haar favoriete manier van aanbidden is en sommige BEAM-volgers zingen mee in een band van hun kerk. Vera vertelt zelfs dat het haar liefdestaal is met God en dat zingen haar favoriete onderdeel van de dienst is.

Julia (17): 'Een lied kan me meer raken dan een preek'

Voor Julia (17) is muziek een groot thema in haar leven. “Ik luister bijna 24/7 naar muziek. Ik had in 2023 een Spotify Wrapped van 167.687 minuten. Dat is 116 dagen. Als ik geen muziek luister, ben ik muziek aan het maken, zing ik mee in de kerk of samen met vrienden. Daar word ik super gelukkig van! Het is dus vrij vanzelfsprekend dat ik zingen in de kerk leuk vind. Niet alleen omdat ik van muziek hou, maar ook omdat een mooi lied me makkelijker kan raken dan een lange preek. Niet alle muziek raakt me hoor, maar soms zit er een lied tussen wat ik al ken of een nieuwe die me raakt. Dan gaat die gelijk in mijn playlist natuurlijk.”

De ‘nee’ stemmers

De mensen die niet meezingen in de kerk hebben daar wel hun redenen voor die heel erg uiteenlopen. BEAM-volger Nanne vindt de muziek te sloom en saai, David vindt het niet klinken door zijn voicecracks, Gemma is te moe om te zingen in de ochtenddienst en Jeske is bang dat ze te hard of vals zingt.

Boaz (15): ‘De muziek die ik leuk vind, wordt niet gedraaid in mijn kerk’

Ook Boaz (15) voelt niet zoveel bij zingen: “In onze kerk vind ik de nummers saai en als muziek me niet pakt, zing ik ook niet mee. Ze proberen wel muziek voor jongeren uit te kiezen en er is wel afwisseling tussen Engels, Nederlands, Psalmen en Opwekking, maar het spreekt me gewoon niet aan. Zelf luister ik eigenlijk alleen maar naar christelijke hiphop zoals Lecrae, NF, Aaron Cole, Jay-Way en Hulvey. Die muziek wordt natuurlijk nooit afgespeeld in kerken wat jammer is, maar begrijpelijk.”

Wat moet je doen als je zingen helemaal niet leuk vindt

Het klinkt misschien gek, maar worshipleider Reyer begrijpt dat sommige mensen zingen in de kerk niet altijd even leuk vinden: “Zingen is een uitingsvorm voor de gevoelens die je hebt voor God. Die uitingsvorm hoeft niet per se bij jou te passen. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je in de kerk niet meezingt.”

Wel geeft Reyer nog een goede tip. “Zoek iets dat bij jou past. Ik maak bijvoorbeeld remixen van worshipnummers. Die versies spreken sommige mensen meer aan dan het origineel. Er zijn meer mensen dan we denken die niet zoveel hebben met de standaard muziek in kerken. De een houdt meer van rap, de ander kan God aanbidden door te dansen, te genieten van de natuur of je naaste te helpen. We zijn als mensen enorm divers, dus waarom dan niet ook in de manier waarop we God aanbidden?”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

BRONNEN: EO Bijbel, Nederland Zingt, Nederlands Dagblad

Over Jezus vertellen tijdens een potje voetbal: kan dat? ⚽️

Lees ook over:

Over Jezus vertellen tijdens een potje voetbal: kan dat? ⚽️

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡