Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Schild #1: Niet écht gelukkig durven zijn

20 februari 2017 · Leestijd 3 min

Kwetsbaar zijn is ontzettend moedig. Als jij je hart op tafel legt, is er namelijk van alles wat zou kunnen gebeuren zonder dat jij daar nog controle over hebt. We bedenken dan ook allerlei manieren om maar niet kwetsbaar te hoeven zijn: we bouwen een schild tegen kwetsbaarheid. Deze week bespreken we 3 van deze schilden. Het eerste schild: Wantrouwen naar geluk.

Geluk is misschien wel de moeilijkste emotie om te hebben. Op het toppunt van geluk, ben je namelijk ook op het toppunt van kwetsbaarheid. Brené Brown, een Amerikaanse onderzoekster*, vroeg mensen wanneer ze zich het meest kwetsbaar voelden. Dit waren de antwoorden:

- Wanneer ik bedenk hoeveel ik van mijn vriend(in) houd
- Als ik besef hoe goed ik het heb
- Toen ik me verloofde
- Toen ik promotie kreeg
- Wanneer ik verliefd ben
- Als ik me blij voel

Als kind benader je geluk met verrukking, want je bedenkt niet wat er allemaal fout zou kunnen gaan. Als je ouder wordt, ben je hier bewuster van. Dan zou je zomaar ’s ochtends eens wakker kunnen worden met de volgende gedachte:

Het gaat goed op school. Ik kreeg pas promotie bij mijn bijbaantje. Mijn familie is gezond. Het huis staat er nog. Ik voel me fit en gezond. O shit. Dit kán niet goed gaan. Er ligt sowieso een ramp op de loer. Het gaat té goed.


Waarom zou je dat doen?
Het is een schild tegen kwetsbaarheid: Gelukkige momenten niet durven voelen, aangezien de gelukkige momenten ook ooit weer over gaan. Eigenlijk bestaat dit schild uit een constante teleurstelling. Het is makkelijker om constant met teleurstelling te leven dan af en toe échte teleurstelling te voelen. Door dit schild te gebruiken offer je écht geluk op, maar lijdt je ook minder pijn. Je probeert kwetsbaarheid 1 stap voor te blijven.

Hoe leg je dit schild af?
Het beste middel tegen wantrouwen is dankbaarheid. Als jij ’s ochtends wakker wordt met een onheilspellend gevoel omdat het allemaal wel heel goed gaat, beoefen dan dankbaarheid. Benoem de dingen die goed gaan en wees dankbaar. Als je beseft hoe goed je het hebt, dank God en de mensen om je heen in plaats van nadenken over hoe slecht het wel niet zou kunnen aflopen.

Als jij het schild van wantrouwen vaak gebruikt, probeer het dan af en toe eens te laten zakken door uit te spreken hoe dankbaar je bent voor het moment. Nee, je weet niet of het volgende moment net zo mooi is of juist verschrikkelijk, maar probeer dankbaar te zijn voor het nu, want dat is alles wat je op dat moment hebt.

Herken jij dit schild? Deze hele week staat in het teken van kwetsbaarheid. We vinden het leuk om jouw ervaringen te horen. Je kunt ons altijd appen (0683673700) of mailen (beamredactie @eo.nl)

*De volledige onderzoeksresultaten zijn terug te vinden in het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡