Icon--npo Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley
26 januari 2017 Reageer

Madelief (26): "Zelfbevrediging is heel normaal."

Madelief (26) is psycholoog en ziet nog steeds veel schaamte rondom zelfbevrediging bij vrouwen, terwijl het volgens haar juist iets heel normaals en moois is.

“Ik was 15 toen ik met zelfbevrediging begon. Ik schaamde mij ervoor. Vertelde het aan niemand. Zag het als een zonde. Dan sprak ik met mezelf af om het niet meer te doen. Beleed ik zonde. Maar bij een zwak moment deed ik het toch weer. Ik was bang om afgekeurd te worden als ik het vertelde. Dacht dat het slecht is, omdat het een vorm van seks is en ik niet getrouwd was.

Op een kamp van studentenvereniging Navigators hoorde ik voor het eerst van vrouwelijke leeftijdsgenoten dat zij ook aan zelfbevrediging doen. Ik was toen 19. Ontdekte dat zulke verlangens heel natuurlijk zijn. Ook als je alleen bent. Ik vond het heel verfrissend om het erover te hebben.”

Praat erover
“Zelfbevrediging bij mannen is een veelbesproken onderwerp, maar bij vrouwen vaak nog een taboe. Ongeveer de helft van de tienermeiden doet aan zelfbevrediging. Echter weten ze dat vaak niet van elkaar. Degenen die het niet doen, zijn er niet mee bezig. En de meiden die het wel doen, schamen zich ervoor. Ze denken dat ze de enige zijn. Dat het gek is. Terwijl dat helemaal niet klopt.

Zelf denk ik dat zelfbevrediging oké is

Als single vrouw is seks ook een relevant thema. Het feit dat je die verlangens hebt, is heel normaal. Ook als je alleen bent. Zelf denk ik dat zelfbevrediging niet iets slechts is, dat het oké is. Maar dat moet iedere vrouw voor zichzelf bepalen. Samen met God. Ik zie het als een vorm om met je seksualiteit om te gaan, waarbij je je lichaam kan leren kennen. Ik vergelijk het altijd met alcohol of series kijken. Die dingen kunnen slecht gebruikt worden - je kan verslaafd raken - maar zijn op zichzelf niet slecht. Dat geldt ook voor zelfbevrediging.

Op seksualiteit zit vaak zo’n negatieve lading, maar het is iets heel moois en fijns waar je van mag genieten.”

De naam Madelief is gefingeerd.

Reacties

Volg ons

© Evangelische Omroep - Algemene voorwaarden